3 Mart 2014 Pazartesi

Yıldız Savaşlarına Katılacaklara Bir Kaç Öneri

   Yıldız savaşları hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.




  Öncelikle şunu söylemeliyim ki bunu ilk duyduğum zaman, işte bu dedim. Beklenen kategoriydi bu. Birden içimde kelebekler uçuşmaya başladı. Dedim ne zaman başlıyor. Yapalım kendi robotumuzu. Nedir ki katılmak olsun maksat…
  Bunları düşündüğüm zaman artık çok geç diyebilirdik. Başlamasına iki hafta kalmıştı. Yarışmacı olarak katılamayacağım gayet açıktı. Yarışmacı olarak katılamıyorsak izleyici olarak katılmayı denedim destekleyici bulamadım. Sonra bu konu üzerine biraz düşündükten sonra bir takımlar fikirler oluştu. Bu fikirleri paylaşmayı düşündüm. Bunun içinde geç kalmış olabilirim ama belki daha sonra katılacak olanların aklında fikir oluşturabilir.
 Bence en mantıklı yapılacak olan tasarım; silindir şeklinde (bu tasarımı en kısa zamanda paylaşacağım üzerinde çalışıyorum) silindirin çevresinde dönecek olan iki tane çember atak kısmımızı oluşturuyor. Bu çemberler biri saat yönüne dönerken diğeri saat yönünün tersine dönüyor ve üzerindeki kesici kısımla atağımızı yapıyoruz. Burada şuna dikkat etmeliyiz. Eğer çok hafif bir malzemeden yaparsak temas anında herhangi bir noktaya fırlayabiliriz. Fırlamamak için çok fazla ağırlık kullanırsak buda bizim enerjimizin büyük bir kısmının sadece gövdeyi kaldırmaya gidecek demektir. Dengeyi iyi kurmalıyız.
Yıldız savaşları yurt dışında sürekli yapılan bir yarışma olduğu için yabancı sitelerde video bulmak pek de zor olmuyor. Bu videolarda şunu gördüm en büyük saldırı şekli rakibin altına gir kaldır ve ters çevir mantığıyla saldırıyor. Bu göründüğü kadarıyla mantıklı bir saldırı şekli. Göründüğü kadarıyla diyorum videolarda başarılı oluyorlar.
Buna savunma olarak da oyuncakçılarda görürsünüz. Kendi etrafında dönebilen, takla atabilen araçlar. Bu araçlardaki sitemi robotumuza entegre edebilirsek bu saldırı şekline savunma oluruz.
Bahsettiğim bu sistemler, kullanılan malzemenin cinsine göre büyük enerjiler gerektirebilirler.
  Bir diğer saldırı şekli ise bunda çok büyük görsellik bulunmakta. Ateş saldırısı; içlerinde en az zarar alınabilecek saldırı şeklidir. Benim düşündüğüm ve gördüğüm kadarıyla çok bir etkisi yok gövde üzerinde.. Tabi burada gövdenizi metal seçtiğinizi ve devrelerinizin, kablolarınızın kapalı olduğunu var sayıyorum. Genelde bu saldırı şeklinde en çok zarar alan yerler silikon veya plastik tekerler.
Bu saldırı şeklini şu şekilde iyileştirebiliriz. Önceden robotun üzerine alkol, benzin gibi bir malzeme püskürtülüp sonradan ateş verilirse etkisini çoğaltabilir.
Peki, ateşe savunma olarak ne yapılabilir?
   
  Dediğim gibi ateş plastik tekerlere etki ettiğinden tekerlerimizi metal ve alaşımlarından yapmayı düşünebiliriz. Ama yöntem bizim kullandığımız hareket enerjisini daha da çoğaltacağı için tekerleri yine plastik ve benzeri malzemeden yapıp, tekerlerin üzerine bir muhafaza yaparak korunabiliriz.
   Etkili olabilecek saldırı şekli dikey kesici veya bir tokmak kullanabiliriz. Ama ilk başta anlattığım ve tasarımının en kısa zamanda paylaşacağım silindir robot en iyisi olabilir.
Birde şunu söylemek istiyorum son olarak. Ağırlık merkezimiz rakibin uygulayacağı kuvvetten uzak tutabilirsek dengemizi o kadar iyi koruyabiliriz. Buda bize enerjiden tasarruf sağlayacak ve daha uzun süre piste kalmamıza imkân verecektir.  

Pages - Menu