16 Mart 2015 Pazartesi

Boeing Uçaklarında 3D Yazıcıdan Üretilmiş 20.000 Parça


Sayfa Yönelendirme










  Havacılık sektöründe 3D Yazıcıların büyük bir rol oynadığını hepimizi biliyoruz. Boeing, Airbus, Lockheed Martin gibi şirketler 3D Yazıcıları oldukça sık kullanıyorlar. Fakat birçoğumuz 3D Yazıcıların havacılık sektöründe kapladığı yeri ve önemini tam olarak bilmiyoruz.
  Geçtiğimiz haftalarda bir patent başvurusu (Merak edenler İçin başvuru) tamamlayan Boeing uçaklardaki parçaların birçoğunu 3D Yazıcıdan ürettikleriyle yer değiştirmeyi planlıyor. Boeing yaptığı patent başvurusunda; farklı merkezlerde uçak parçalarını stoklamak, gereken lokasyonlara parçaları ulaştırmak ve muhtemel gecikmelerden kaçınmak adına uçağın birçok parçasını 3D Yazıcıdan üretilebilir hale getirmeyi planlıyor. Böylece yedek parça ihtiyacı olan bölge 3 boyutlu modeli 3D Yazıcıya göndererek üretimini yapacak.
Boeing halihazırda uçaklarında yaygın olarak 3D Yazıcıyı kullanıyor. GeekWire‘a göre şuanda yaklaşık 20.000 parça Boeing uçakları için 3D Yazıcıdan üretiliyor. Son olarak Boeing sözcüsü Nathan Hulings F/A 18 Super Hornet uçağında 150 farklı parçanın SLS 3D Yazıcısından üretildiğini belirtti. Buda Boeing’in şimdiden patent dosyasını destekler nitelikte çalışmalarından birisi. Bunun yanında şimdilik plastik ile sınırlı olan çalışmaların patent dosyasında da yer aldığı gibi metal, alaşm ve plaster gibi malzemelerle de genişletileceği belirtiliyor.
Boeing’in bu atağı ile aynı sektördeki rakip firmalarda benzer yaklaşımları benimseyeceklerdir. Buda 3D Yazıcı sektörünü genişletecek adımlardan biri olacaktır. 

19 Şubat 2015 Perşembe

Askeri Kamuflajlar Tarihe mi Karışıyor?

Askeri kamuflajlar kumaş üzerine gelişi güzel yerleştirilmiş renkler ve şekiller değillerdir. Arazi şartlarında arazi şartlarında gerek içindeki askeri gerek solar sistemlerle bir tankı bazende bir helikopteri saklamak için arazi şartlarına en uygun biçimde yerleştirilmiş şekillerden oluşmaktadır.
Teknolojinin bu alanda büyük yer alınmasıyla gelişen sistemler gerçekten taktire şayan. Teknolojinin bu alana temasları genelde kumaşlar üzerine peki ya kumaşları kaldırsak ve yerine giyilebilir teknolojileri getirsek.
Giyilebilir teknoloji denildiğinde bilim kurgu filmlerinden fırlayan insanlar gelmiyor değil aklımıza tam olarak o teknolojiden bahsetmesem de çağrıştıracak cinsten. Bu sitem arazide hareket halinde olan gerek araç gerekse askere monte edilebilecek cinsten birşey.
Hepimizin elinde en azından bir kameralı telefon bulunmakta. şimdi elimize telefonlarımızı alalım ve kamera kısmını bir açalım ne görüyoruz?
Hayır. Dalga geçmiyorum direk olarak telefonun arkasını değil mi? Yani demek istediğim şu ekrana odaklandığınızda arka tarafı görüyoruz. Peki bunu askeri kamuflajla ne alakası var diyecek olursanız buyrun yazının devamına bakalım.
Askerlerinin kıyafetlerini çıkarmış idik bunun yerine üzerinde kolay hareketi sağlayacak şekilde minin lcd ve mikron büyüklüğünden kameralar yerleştirsek ne dersiniz. Hareket halindeyken çok az belirli olacak sabit dururken tamamen doğaya karışacak.
Biraz daha açıklamak gerekirse kameralar çapraz şekilde yerleşecek sağ bacaktaki görüntü sol bacakta çıkış verecek ve sol bacaktaki sağ bacakta görüntü verecek. yani iki asker arasına girmiş olan bu kamuflaja sahip askeri değil ona baktıklarındaki karşı tarafındaki kendi takımından askeri görecek.
Tabi ki  bu sistemler belirli bir ısı yayacak ki buda ancak termal kameralarla görülebilir.  Termal kameralarında genel anlamda gece kullanıldığını var sayarsak, gecede bu kamuflajın giyimine gerek yoktur.
Bu zamana kadar herhangi bir bilim kurguda da görmüş değiliz. Belki şuan böyle birşey mümkün olmayabilir ama bilim kurgu filmlerde görülesi bir sahne değil mi? Ne dersiniz?

24 Ocak 2015 Cumartesi

Kafası Karışık Acemi Mühendis

  Anlatılacak o kadar olay var ki nasıl anlatsan nasıl başlasam bilemedim. Önceki yazılarımda sürekli bir şeyler yapabilmekten bahsetmiştim. Artık yapabilecek aklımda o kadar eylem var ama hangisini yapsam bilemedim.
  Yazıcıdan önce (Hayatımın dönüm noktası yazıcıdan öncesi ve sonrası. Bundan sonra YÖ ve YS :) ) Hep yazıcıyı nasıl yapabilirim bunu düşünmüşüm. Hiç yazıcım olursa neler yapabilirim bunu değil. Malum bu yaza staj var, eğer istediğiniz yer büyük bir yerse ve özellikle de stajyer kabulünde ortalamaya bakılıyorsa büyük bir sıkıntı. Öyle bir şey yapmalısınız ki transkriptinize bakmadan sizi kabul etsinler. E zaten İHA lar içimde bir ukde olarak kalmış o zaman ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını biliyorsun deyip giriştim araştırmalarımı yapmaya..
 Kafamda tasarımım hazırdı. Neyin nasıl yapılacağını, nereden başlanacağı, maliyet hesabım hepsi. Tek düşüncem bu sayede staja kabul edilmemdi. Maliyet hesabımda oması gereken bütçenin bir hayli yüksek olmasında büyük pay sahibi olan filament ücretiydi. Bir şekilde bunu düşürmem gerekirdi. Sponsor haliyle bulamıyordum. Harçlıklarımla en iyi ihtimalle 7 ay sürerdi. Hal böyle olunca Baykar makineye önceki yaptığımı sunabilirim diye düşünüp filament işine çözüm bulmalıydım. Bu arada sürekli aklımda olan bir soruda şu acaba kendi printerımı üretmeye başlasamıydım. Bir yanda filament, bir yanda Baykar makine, bir yanda İHA bir yandan kendi printerım..

  Son olarak kararımı filament üretim makinesi yapmam gerektiğini düşündüm ve başladım işe koyulmaya. makinenin %93 bir önceki yazımdan bahsettiğim 3D SIGMA dan çıkıyor. Neredeyse hiç para harcamıyorum gibi ama asıl motorlar kısmında harcadığım paranın 3 karını bir motora vereceğim ortaya çıkınca bir durup düşündüm. Türkiye'de istediğim motora 300 euro+KDV istediklerini düşününce tamamen vaz geçtim denebilir.
  Motora alternatif bir motor buldum 80 TL+ Kargo bunu da abilerimden biri üstlenince çok iyi oldu.

  Makineye başlangıç tarihi 14.01.15, makine boş kaldıkça plastik parçalarını basıyorum ve Çin'den gelecek olan parçaları beklemekteyim. Şubat sonuna bitirmeyi planlıyorum inşallah.

  Nasıl birşeymiş ki bu diye soran olacak olursa buyurun resmi,

23 Ocak 2015 Cuma

Eh baya zaman olmuş.

  En son bakıyorum da bi durum değerlendirmesi yapmışız öyle kalmışız. Zannetmeyin ki öylece duruyoruz. Durmuyorum yatıyorum :)
  Neden yazmadığımdan bahsetmek istiyorum ama önce Çanakkale üniversitesine atarlandıktan sonra ne oldu işler nasıl gelişti ondan bahsedeyim.

  Bu döneme başlarken quadcopteri çantaya koyarken hissediyordum bu dönem diğerlerinden farklı olacak diye. Farklı mı oldu evet farklı oldu en bariz fark artık kendi evimdeyim. Döneme başladık sınıf arkadaşlarımdan birinin arkadaşı mekatronik son sınıf öğrenci tez ödevi olarak quadcopteri seçmiş. Zaten ne hikmetse ben bir işe başladıktan sonra patlıyor. Ya herkes yapıyor ya birçok versiyonu ortaya çıkıyor neyse arkadaşım arkadaşına benden bahsetmiş oda görüşmek istemiş. O sıralar bende bütün siparişlerimi tamamlamışım pil ve şarj aletinin gelmesini bekliyorum.
  Vel hasılı kelam bu arkadaş ve proje ortağıyla görüştüm ben düşünüyorum ki benden yardım isteyecekler çocuk bana demesin mi birde "Aga sat bunu bize" hayhay kardeşim canıma minnet zaten derdi bitmiyor bir türlü. Ama bana bunu demişlerdi sen ne kadar hobi için yapmasanda bunu hobi işinde 50 100 gidene bakmayacaksın diye. Lan ben öğrenciyim nasıl bakmayayım.
 Biz bunlarla X paraya anlaştık ben paramı aldım onlar quadcopteri. Böyle yazıyorum ama ne çetrefilli oldu işler :) ESC yimi yakmadım, kartı değişmek zorundamı kalmadım, pil 3 ay 3 haftada da  ancamı geldi şarj aleti dersen 2 aya zor geldi.

  Satılma işi çıktıktan sonra zaten artık gidici gözüyle bakar oldum o kadar emek verdiğim alete besleyip büyüttüğüm ilhan amcanın vidalarıyla sıktığım alet artık ellerindi :) ..
  Para işi ortaya çıkınca ben bi hallendim gece gündüz 3D Printer düşünür oldum. Aslında canımı sıkan okulu boş boş bitirmek olacaktı.

  Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş diye boşa demiyorlar. quadcopter de iyi yandı ağzım tabi bunun büyük etkilerinden biri olayı bilmeden balıklamasına daldım. Bizim sayın AT KAFASININDA baya yardımı oldu demeden geçemem. Hal böyle olunca hazır kurulu set mi alsam kendim mi toplasam yoksa kendi tasarımımı yapsam diye düşünürken 3D SIGMA ile karşılaştım. (Özgür bey eğer bunu okuyorsanız tekrar tekrar teşekkür ederim. ) Gerçekten şuan piyasadaki en iyisi onların tabiriyle "tıraşına para ödemeyin" Mallarını daha nasıl övebilirler bilmiyorum ama gerçekten hak ediyorlar ve sonuna kadar arkasındalar mallarının. Derken ben makineyi aldım :) Yazı biraz kopuk olmuş olabilir. Ha bu arada neden yazmadığımı söyleyeyim hemen. 21 bin ziyareti aşmışız yazıcının da olmasından yapacağım projelerin yayınlamak istememden dolayı .com bir site açalım dedik ama aksilikler biraz daha uzayacak açmak şimdilik buradan devam ediyorum :)
Son olarak Buda çalışma masamın yeni hali

Pages - Menu